Lukuretki Torstilan kartanoon

Lukuretki Torstilan kartanoon toteutui poutaisessa syyskuun säässä. Olipa upeaa, että seitsemäsluokkalaiset pääsivät tutustumaan aitoon kartanomiljööseen, oman kotikunnan historiaan ja kulttuuriin sekä lukemaan tarinoita, joista osa sijoittui juuri kyseiseen kartanoon, jossa olimme vierailulla. Retki oli kuin aikamatka historiaan tarinoiden maailmassa.

Lukuretkellä hyödynsimme mm. Joroisten musiikkipäivien Kultturitarinat soimaan -hankkeessa keräämiä tarinoita Joroisten kartanoista. Nuoret tutustuivat myös mm. tunnettuun tositarinaan ”Mualiman Teittisestä”, joka kaivoi Joroisiin kanavan. Kanava muokkasi yllättäen laajojakin järvialueita pelloiksi, ja Torstilan kartanon rantasaunakin jäi tököttämään keskelle nykyisin peltona hyödynnettävää aluetta. Tällaisen entisen järvialueen päällä sijaistee myös Joroisten lentokenttä. 

Pääsimme retkellä maistelemaan myös kartanon väen leipomia herkullisia kaurakeksejä ja juomaan kartanon omista omenoista puristettua omenamehua. Kartanon isäntä Juha Utriainen esitteli kaikille kiinnostuneille luomuviljelyyn erikoistuneen kartanon työkoneita ja kertoi luomuviljelyn periaatteista. 

Vietimme aikaa kartanon ikivanhan navetan idyllisillä ylisillä ja pääsimme ihastelemaan ulkoapäin kartanon päärakennustakin Arnevi Rautasen johdolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *